Lichaam en geest

Lichaam en geest
Lichaam en geest
Lichaam en geest
Lichaam en geest
Lichaam en geest
Toegegeven, een beetje exhibitionistisch is het wel. Maar ach, waarom ook niet? Je blogt of je blogt niet. Deze schilderijen maakte ik in verschillende fasen van mijn leven waarin ik me volkomen vrij voelde. En als je geest vrij is kom je vaak tot verrassende prestaties. Ik weet nog hoe het voelde om ‘Blue Shark’ te maken. De snelheid en trefzekerheid van het moment. ‘Rats’, hier een streep, en ‘klets’ daar een klodder verf en ‘wham’ een krachtige streek van onder tot boven het doek met spetters tot aan het plafond. Heerlijk wat een bevrijding. Schilderen is de ultieme vorm van meditatie.

Ik hunker naar die tijd dat ik zo vrij was dat ik niet kon stoppen met schilderen. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Je loopt even je atelier uit om na tien minuten weer terug te komen en weer te kijken. Is het zo goed, of moet het zo? Draai het doek nog eens om. En als het af is dan weet je ook dat het af is. Dat is het wonder van de kunst. Goed goed, in alle bescheidenheid, ik weet het, hier zit geen Karel Appel. Maar daar gaat het me ook niet om. Wat ik duidelijk wil maken is dat als je goed in je vel zit je tot verrassende prestaties komt.

Zoals afgelopen weekend: Ik heb me teruggetrokken en geprobeerd m’n geest vrij te maken zodat mijn lichaam zich optimaal kon ontspannen. Het resultaat: Ik ben netto vijf liter vocht kwijt geraakt en mijn nieren klaren c.q. filteren net genoeg zodat het nog net niet nodig is om te dialyseren. Maar ik zit wel op de ondergrens. De Prograft-spiegels worden bewust wat lager gehouden en dat wordt gecompenseerd met extra Prednisolon. Als de bloeduitslagen uitwijzen dat de Prograft-spiegels niet te laag zijn zodat afstoting wordt geriskeerd ben ik net in balans. Moet echter de Prograft omhoog dan gaan de nieren weer minder klaren en kom ik weer in de gevarenzone voor dialyse. Vanmiddag krijg ik de uitslagen. Voor nu ben ik een koorddanser die koffiedik kijkt. Aum! Ik hoop dat ik maar weer snel kan gaan schilderen.

Dit bericht is geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Lichaam en geest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *