Minister E. Schippers waar is uw menselijkheid?

Haarlem, 5 maart 2011

Minister E. Schippers waar is uw menselijkheid?

Fragment uit de Kamerbrief ‘stand van zaken orgaandonatie’van minister Edith Schippers (8-02-2011): “De veronderstelling dat een persoon donor wil zijn als hij daartegen geen bezwaar aantekent vind ik een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht die alleen te rechtvaardigen is als die inbreuk een ontegenzeggelijke en aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert. Ik vind de onzekerheden over de effecten van een systeemwijziging te groot om daartoe over te gaan.”

Min Schippers gebruikt onderzoekscijfers die zeer discutabel zijn om haar ideologie kracht bij te zetten. Ze refereert naar een vergelijkend onderzoek tussen landen met opting-in en opting-out systemen. Nog nooit is het voorgekomen dat een land wisselt van donorsysteem. Landen zijn niet te vergelijken. Zo is niet te voorspellen hoeveel mensen zich zullen uitschrijven als we overgaan op het ADR-systeem (een verfijnde variant van het Ja, tenzij-systeem). Bovendien is er ook een ander onderzoek (TNS/NIPO 2008) dat juist aantoont dat meer dan 70% van de Nederlandse bevolking akkoord gaat met een andere donorwet.

Ik ben ook voor zelfbeschikking. Het Actieve Donor Registratie-systeem is de ultieme vorm van zelfbeschikking. Je kunt je immers ook uitschrijven of een specifieke keuze maken. Als je principieel tegen bent of bang bent of wat dan ook, mag je je zonder opgaaf van reden te allen tijde nog uitschrijven. Dan hoor ik Minister Schippers en andere rechtse partijen zeggen: ‘Nee, het gaat erom dat je niet gedwongen mag worden om een keuze te maken.’ Maar wist je dat in het jaar 2009 in 270 gevallen de donatieprocedure niet door ging omdat de nabestaanden in het duister tastten over de keuze van de overledene? In zo’n geval zeggen nabestaanden in 70% van de gevallen ‘nee’. Dat staat haaks op de zelfbeschikking. Wat als de overledene graag akkoord was gegaan? Dan werd nu geen recht gedaan aan zijn of haar wil. Juist het maken van een keuze is zelfbeschikking. Ter vergelijk, in België, met een ‘Ja, tenzij-systeem’ gaat 20% van de nabestaanden niet akkoord met een donatieprocedure.

Ons huidig ‘Nee, tenzij-systeem’ werkt passiviteit in de hand. Dat is in Nederland helaas is de norm. Gewoon afwachten, want dat doet de grote meerderheid toch ook. We doen dus lekker niks, maar als het zover komt dat je zelf een orgaan nodig hebt, wil je wel snel geholpen worden. Het huidig systeem leunt op de solidariteit van 24% van de bevolking. Dat kan nooit werken.
De medische ethiek en ook de grondwet zegt dat iedereen geholpen dient te worden. Iedereen heeft het recht op gelijke (medische) behandeling. Hoe verhoudt dan ‘het niet meedoen’ aan een solidair systeem zich ten opzichte van de rechten die men denkt te mogen ontlenen aan dat zelfde systeem?
Ik vind het zgn. liberale principe dat je niet gedwongen mag worden een keuze te maken niet opwegen tegen je solidaire verantwoordelijkheid. Dat neemt niet weg dat je ook ‘nee’ mag zeggen. Maar niets doen, is niet zoals het hoort. Het ADR-systeem is een politieke keuze. Kennelijk draag ik mijn hart links.
Kijk nu eens niet naar de cijfers maar naar de harde werkelijkheid. 200 gezinnen, familie en vrienden hebben jaarlijks groot verdriet omdat er niet op tijd een orgaan kwam. 1300 mensen die op de wachtlijst staan moeten vechten voor hun leven. En het probleem is nog groter als je bedenkt dat er veel mensen worden geweigerd voor de wachtlijst of er vanaf worden gehaald. Die mensen verdwijnen in de statistiek. Bij een groter aanbod van organen zouden die mensen tenminste nog een kans maken.

Ik zeg ‘de donorwet moet om’ en het ministerie VWS moet een campagne starten waarin de attitude positief wordt beïnvloed: ‘Het is mooi en goed om iemands leven te redden als je het zelf niet meer redt.’ 70% van de Nederlanders gaat al akkoord met een andere donorwet. Het wordt hoog tijd dat de politiek nu ook zijn verantwoordelijkheid neemt.

Ik zal op 15 maart mijn boek uitreiken aan de vaste kamer commissie VWS en de rest van de 2e Kamer. Ik vraag om een menselijk debat over de donorwet. Er is al een debat gepland op 24 maart a.s. Ik hoop dat de deelnemers dan de tijd hebben genomen om mijn boek te lezen.

Ik was vanmorgen langs bij mijn vriend Rob Brehm die op de IC in Leiden ligt en op het randje van de dood zweeft, omdat hij na 2,5 jaar wachtlijst van de lijst is afgehaald omdat hij te slecht werd. Hij verkeerd in doodsangst. Heel zielig en schrijnend!

Nog een voorbeeld:

Kay Bischoff was 19 jaar toen hij overleed op 23 oktober 2010. Hij leed aan cystic fibrosis en had 2 nieuwe longen nodig. Na maar liefst 2,5 wachtlijst kwamen de longen te laat. Op zijn sterfbed bedankte hij zijn dokter en zei letterlijk: ‘Wat een kutland, was ik maar Belg geweest.’

Ik zal niet stoppen want ‘de donorwet moet om’.

Dank voor je aandacht,

Pieter

Dit bericht is geplaatst in In de politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Minister E. Schippers waar is uw menselijkheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *